torstai 31. heinäkuuta 2014

Sitruuna-marenkipiirakka pähkinäkrokantilla.

Tämäkin ohje on kesäkuun puolivälistä, viivästymisen syy löytyy edellisestä postauksesta :)
Ystäväpariskunta kutsui meidät grillailemaan ja sovittiin että mie tehen jälkiruuan (niinku viimeksikin). Puoli yötä pähkäilin ja pyörittelin, että miten saan pähkinät ja sirtuunan samaan torttuun. Äiti ehdotti krokanttia kaveriksi, ja näinhän se hääty kokkeilla!



SITRUUNAMARENKITORTTU

Pohja
125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Täyte
2½ dl sokeria
2 rkl (vehnä)jauhoja
3 rkl perunajauhoja tai maissitärkkelystä
1/4 tl suolaa
2½ dl vettä
2 sitruunaa (1 sitruuna ja 1 lime)
2 rkl voita
4 keltuaista

Marenki
4 valkuaista
6 rkl sokeria

Aloita pohjasta. Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon kananmuna. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa ja sekoita vaahdon joukkoon hyvin. Voitele iso piirakkavuoka (halk. n. 25cm) ja levitä taikina jauhotetuin sormin vuokaan reunoja myöten.

Tee seuraavaksi sitruunatäyte. Sekoita kattilassa keltuaiset, sitruunoista puristettu mehu, vesi, sokeri ja perunajauho. Kuumenna sekoittaen kunnes kuplahtaa, älä keitä. Siirrä kiisseli pois levyltä ja hetken jäähdyttyä, vatkaa joukkoon voi. Raasta mukaan yhden sitruunan kuori ja lisää kerma. Lämhäytä vielä varovasti, älä taaskaan keitä. Kaada kiisseli pohjan päälle.

Paista uunin alatasolla 35-45min, tarkkaile kypsyyttä välillä.

Marenki

Vatkaa valkuaiset ja sokeri vaahdoksi, voit lisätä sokerin valkuaisiin välhitellen. Jos olet onnistunut erottelemaan valkuaiset niin, ettei joukossa ole yhtään keltuaista, pitäisi marenkivaahto saada niin kovaksi, ettei se tule ulos kulhosta kaatamalla. Ei vaikka kääntäisit kulhon nurin pääsi päällä. Uskallatko kokeilla? ;)
Levitä marenki tasaisesti piirakan päälle ja käytä uunissa vielä 10-15min kunnes se saa hieman väriä ja jämähtää.

Pähkinäkrokantti
n. 3dl pähkinöitä
1dl sokeria

Murskaa pähkinät pieneksi, erikokoiset rouheet toimivat myös. Kaada ne sokerin kanssa teflonkattilaan ja sekoittele keskilämmöllä kunnes sokeri on sulaa (ÄLÄ polta sitä!) Kun seos paksunee, levitä se esimerkiksi leivinpaperille jäähtymään, Levyn jäähdyttyä, pieni se miten parhaaksi näet (rouhi käsin, taittele, hae pieni vasara ja..)
Ihan pienenä vihjeenä, suosittelen käyttämään puulastaa tai jotain oikeasti kuumuutta kestävää. Taisin sulattaa yhden kauhan ohimennen tuossa touhussa.. Hupsista.

Mniin ja jos marengin päälle nousee "hikipisaroita" vaikka yön aikana niin älä käytä sitä enää uunissa uudelleen.. Tämäkin opittiin kantapään kautta :D

Tarjoa hyvän ruuan päälle, toimii mausteisen grilliruuan kirpsakkana jälkkärinä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Neuvoja, kysyttävää tai mielipiteitä? Heitä rohkeasti viestillä! :)